Donuk omuz sendromu, kol hareketlerini ciddi oranda kısıtlayan eklem problemleri ile ortaya çıkan bir hastalıktır. Humerus yani üst kol, kürek ve köprücük kemiği olarak bölümlere ayrılan omuz, kapsül adı verilen detaylı bir dokuyla kaplıdır. 

Omuz kemiklerini tüm hareketleriyle kontrol altında tutan kapsül bölümü, yapışkan ya da adezif olarak adlandırılan problemlerle karşı karşıya kalabilir. Bu problemlere bağlı olarak donuk omuz sendromu gelişir. 

Omuz eklemlerinde sertlik ve hareket kısıtlaması gibi etkenlerle ortaya çıkan bu hastalık, ağrı oluşumuna da yol açar. Yaşam kalitesini her açıdan etkileyen donuk omuz sendromu, hareket anında ağrı ve şiddetli kramplarla kendini gösterir. 

Omuz donması sorunu, eklem kapsülünün küçülmesi, fazladan kalınlığa ulaşması ya da enfeksiyona bağlı iltihap oluşması gibi problemler sonucunda tetiklenir. Omuz kapsülü ve eklemlerin içinde bulunan sıvıların azalması da donuk omuz problemini tetikleyen en önemli etkenler arasındadır. Donuk omuz problemini etkileyen tüm faktörler ve hastalığın tedavisi hakkında merak edilenleri yazının devamını okuyarak hızlıca öğrenebilirsiniz.

Donuk Omuz Belirtileri Nelerdir? 

Donuk omuz belirtileri, hastalığın evrelerine dair detaylı bilgi verir. Omuz kapsüllerindeki sertleşmeye bağlı olarak gelişen bu hastalığın bulguları şu şekildedir:

●Omuz hareketlerinde zorluklar meydana gelir. 
●Geceleri şiddetli hâle gelen omuz ağrıları, herhangi bir hareket sonrasında geçmez ve giderek artmaya başlar. 
●Omuz ağrısı sebebiyle uyku düzeninde aksaklıklar olması hastalığın temel belirtilerindendir. 
●Günlük işleri yaparken omuzda ani ve şiddetli kramplar oluşur.
●Omuz üzerine yatıldığında ağrıların şiddeti katlanarak artar. 
●Kolun döndürülmesi güçleşir.
●Bir yere uzanmak zorlaşır ve bu anda omuzda kilitlenmeler meydana gelebilir. 
●Sürekli devam eden ve günlük hayatı etkileyen ağrılar öne çıkar. 

Donuk Omuz Neden Olur? 

Omuzda donma oluşumuna yol açan etkenler kişilerin yaşına, cinsiyetine, yaşam şartlarına ve sağlık durumuna bağlı olarak değişiklik gösterir. 

Yaş ve Cinsiyet

Donuk omuz problemi, yaşa ve cinsiyete göre farklı oranlarda kendini gösterebilir. Özellikle yaş gruplarına göre hastalığın görülme ihtimali değişiklik gösterir:

●Toplumun %5’ini kapsayan geniş bir kitlede, donuk omuz problemi ortaya çıkabilir. 
●Şeker hastalığı bulunan kişilerin %10 ila %36’lık bölümünde donuk omuz sendromu bulunur. 
●Erkeklere kıyasla kadınlarda daha yüksek oranla donuk omuz sendromu ortaya çıkar. 
●40 yaşın üzerindeki kişilerde donuk omuz vakaları farklı evrelerle kendini gösterir. 

Hareketsiz Kalmak

Donuk omuz sendromuna sebep olan durumların başında hareketsizlik gelir. Spor ve egzersiz yapmadan gün boyu sabit kalan kişilerde, donuk omuz oluşma riski daha fazladır. Donuk omuz sorununu tetikleyen hareketsizlik durumunun nedenleri aşağıda sıralanmıştır:

●Rotator manşet yaralanması olarak bilinen travma sonucunda omuz hareketlerini sağlayan tendonlar hasar görür. Bölgedeki kas ve tendon yapısında oluşan hasarlar, kolun hareketini kısıtlar.
●Omuzda kırık, çatlak ve çıkık gibi komplikasyonların meydana gelmesi gün boyu hareketsiz kalınmasına yol açar. 
●Yaralanma ve travmaların iyileşme süreci boyunca hareketsiz kalındığından donuk omuz sendromu kendini gösterebilir. 
●Kişilerde kısmî felç ya da inme gibi durumların meydana gelmesi uzun süre boyunca hareketsiz kalmaya ve donuk omuz sendromuna yol açar. 

Sistemik Hastalıklar

Kronik şekilde devamlılığını sürdüren hastalıklara bağlı olarak donuk omuz sendromu tetiklenir. Donuk omuz sorununu tetikleyen temel hastalıklar, aşağıda sıralanmıştır:

●Diyabet ve şeker hastalığı, donuk omuz sorunun oluşma riskini artırır. Şekerin iyileşmeyi geciktirmesi sebebiyle donuk omuz hastalığı daha zor şekilde kontrol altına alınır. 
●İnsülin bağımlılığı bulunan şeker hastalarında doku ve eklem kaybı oluşma riski artar. Cerrahî operasyon dışındaki tedavi yöntemleri, bu hastalarda daha az etki gösterir. 
●Guatr hastalığı çeşitlerinden olan hipotiriodizm ve hipertiroidizm, donuk omuz sendromunu tetikleyen etkenler arasındadır. 
●Kalp rahatsızlıkları ve parkinson gibi kronik hastalıklara sahip olan kişilerde donuk omuz probleminin görülme oranı artar. 
●Omuz kireçlenmesinin tedavi edilmemesi durumunda hastalığın görülme riski artar. 

Donuk omuz hastalığı olan bir kadın hasta

Donuk Omuz Evreleri Nelerdir?

Kişiden kişiye etkisi değişse de donuk omuz sendromu 3 farklı aşamada yavaş yavaş gelişir. Hastalığın bir anda ilerlememesi teşhis ve tedavi sürecinin kolaylaşmasına yardımcı olur. Donuk omuz evreleri kapsamında karşılaşılan belirtiler, 3 ayrı başlık altında sıralanır. 

Birinci Evre: Yangı Aşaması

Herhangi bir omuz hareketi sebebiyle eklemlerde şiddetli ağrılar oluşabilir. Omuz hareketlerinin genişliğinde azalma görülürken kolların normalden daha az açılması söz konusudur. Hastalık yavaş yavaş ilerlemeye başlar ve gece krampları yoğunlaşır. Yangı aşamasındaki donuk omuz sorunu, ortalama 6-9 ay boyunca kendini göstermeye devam eder. 

İkinci Evre: Donma Aşaması

Donuk omuz hastalığının ikinci aşamasında ağrılarda biraz gerileme gözlemlenebilir. Ağrıların azalmasına karşın omuzda sertleşme ve kilitlenme problemleri artmaya başlar. Omuzdaki sertleşme sebebiyle hareket etmede zorluklar yaşanır. Kıyafetleri giyip çıkarmada ve banyo yapmada güçlük çekilmesi muhtemeldir. 

Üçüncü Evre: Çözülme Aşaması

Çözülme aşamasında omuzdaki ağrı ve donukluk yavaşça açılmaya başlar. Omuz hareketlerinin açıklığı giderek artar ve kol normal şekilde kullanılır. Çözülme aşaması kapsamında 6 ay ila 2 yıl aralığında omuz hareketleri normale döner. 

Donuk Omuz Tanısı Nasıl Konulur? 

Donuk omuz sorununun teşhis edilmesi için uzmanlar tarafından fizikî muayene gerçekleştirilir. Pasif ve aktif hareketliliği etkileyen donuk omuz problemi, doktorun yaptıracağı belirli hareketlerle açığa çıkarılır. 

Doktor tarafından istenen kol hareketleri yapılırken omuzdaki pasif hareket açıklığı ölçülür. Bu aşamada koldaki kasların gevşetilmesi gerekir. Aktif bölüm hastalar tarafından hareket ettirilirken doktorlar omuzdaki pasif bölgelere baskı uygular.

Eklemlerde ve kapsüllerde meydana gelen değişiklikler muayene edildikten sonra doktor gerekli notları alır. Gerekli durumlarda doktorlar omuzdaki pasif açıklığı ölçmek için anestezik ilaçlar kullanılır. 

Fizikî muayenenin genellikle yeterli olduğu donuk omuz sendromu teşhisinin ileri seviyeleri için görüntüleme ve farklı uygulamalara başvurmak gerekebilir. Omuzdaki artrit ve yırtılmış rotatör sorunlarında MRI, röntgen ve ultrason görüntüleriyle kesin tanı koyulur. 

Donuk Omuz Tedavisi Nasıl Yapılır? 

Donuk omuz tedavisi kapsamında hastaların genel durumuna göre farklı işlemler uygulanır. Cerrahi uygulamadan ilaç tedavisine kadar sayısız işlemin uygulanabildiği donuk omuz problemi, erken dönemde basit şekilde kontrol altına alınabilir. 

Ağrı Kesici İlaç Kullanımı

Donuk omuz tedavisinde tercih edilen ilk uygulama, ağrı kesici ilaç kullanımıdır. Bölgede ortaya çıkan ağrı ve iltihabın tedavi edilmesi için doktor reçetesiyle ilaçlar alınmalıdır. Tedavinin devamında iyileşme oranına göre farklı uygulamalar da kullanılabilir. 

Fizik Tedavi Uygulamaları

Donuk omuz fizik tedavi hareketleri, ortopedi uzmanları tarafından takip edilir. Ameliyat ve diğer tedavilerin ardından hastalığın tamamen iyileşmesi için belirli hareketler uygulanır. 

Enjeksiyon Uygulamaları

Donuk omuz probleminin ilaçlarla kontrol altına alınamadığı durumlarda ejeksiyon işlemleri tercih edilir. Ağrı kesici özelliği bulunan ve inflamasyon seviyesini azaltan özel kortizonlu ilaçlar, omuz içine enjekte edilir. 

Ameliyatlık seviyede olmayan donuk omuz hastaları için enjeksiyon işlemi kullanılarak bölgenin iyileşmesi hedeflenir. Harekette ciddi miktarda kısıtlanma ve zorlanma yaşayan hastalara, kortizon ve belirli ilaçların enjekte edildiği donuk omuz iğne tedavisi uygulanır. 

Buz ve Isı Uygulamaları

Donuk omuz sendromunun henüz yangı döneminde olması durumunda buz ve ısı uygulamalarıyla hastalık tedavi edilebilir. Hastalar için belirlenen fizik tedavi uygulamalarının ardından havluya sarılı buz paketleri ile kompres yapılır. 

Ortalama 20 dakika boyunca soğuk uygulama yapıldıktan sonra omuz ağrılarında azalmalar hissedilmeye başlanır. Aynı şekilde omuz egzersizlerini kolaylaştırmak ve hareket kabiliyetini artırmak için ısı kompres uygulamaları da sıkça kullanılır. 

Hidrodilatasyon 

Donuk omuz problemi, alternatif uygulamalarla iyileşmezse yarı cerrahi bir uygulama sayılan hidrodilatasyon işlemi tavsiye edilir. Omuz içindeki kapsülün genişlemesi ve tüm kemiklerin gerilmesi için boşluklara sıvı enjekte edilir.

Omuz içine enjekte edilen steril sıvı, kapsülde oluşan kuruluk ve sürtünme problemini minimuma düşürür. Donuk omuz problemine cerrahi işlem yapmadan çözüm bulmak için kullanılan sıvı enjeksiyon uygulaması, herhangi bir kesi ya da dikişe gerek duymaz. 

Anestezik Manipülasyon

Anestezi kullanılarak gerçekleştirilen omuz manipülasyon uygulamaları, diğer tedavilerin başarılı sonuç vermemesi durumunda tercih edilir. Genel anestezi verilen hastaların omuzları, ortopedi doktorları tarafından zorlanır.

Donuk omuz tedavisi yapılan kadın bir hasta

Tamamen ameliyathane ortamında gerçekleştirilen bu işlem sayesinde omuzdaki hareket genişliği açılmaya başlar. Omuz kasları ve eklemlerin genişlemesi için doktor yukarı ve yana doğru zorlayıcı hareketler gerçekleştirir.

Hastalar tamamen anestezi etkisinde olduğundan bu uygulamada hiçbir ağrı ve acı hissetmez. Omuz kapsülü ve çevredeki yumuşak dokuların genişlemesi için yapılan hareket ettirme işleminin ardından donukluk etkileri azalmaya başlar. Donuk omuz sorununa yol açan kapsüldeki doku ve yapışkanlıklarda yırtılma oluşmasını sağlayan manipülasyon uygulamasının ardından fizik tedavi sürecine başlanır. 

Omuz Artroskopisi

Çok büyük kesi ve dikişlere gerek kalmadan omuz donukluğunun ameliyat edilmesidir. Kapalı omuz ameliyatı olarak da adlandırılan bu işlem, bölgeye ufak bir delik açılmasıyla gerçekleşir. 

Omuz çevresine açılan deliklerden içeriye kalem kalınlığında aletler ve kameralar sokulur. Ortopedi uzmanları tarafından uygulanan bu işlemde omuz çevresindeki dokulara hiçbir zarar verilmez. 

Donuk omuz sendromuna sebep olan kapsüller tespit edilerek sıkışan bölümlerde gevşeklikler oluşturulur. Donuk omuz tedavisinde daha başarılı sonuç almak için artroskopi işlemiyle birlikte manipülasyon uygulamaları da eş zamanlı şekilde devam ettirilir. 

Donuk Omuz Egzersizleri Nelerdir? 

Donuk omuz egzersizleri, fizik tedavi uzmanlarının kontrolünde gerçekleştirilen profesyonel çalışmalardır. Omuzda bulunan yapışkan ve donuk yapının herhangi bir müdahaleye gerek kalmadan açılması için 6 aya kadar fizik tedavi uygulanır. 

Kolun hareket açıklığını artıran bu egzersizler, donuk omuz sendromunun tetiklediği ağrıların da azalmasını sağlar. Donuk omuz evde tedavi yöntemleriyle hastalığın iyileşmesi için belli başlı hareketlerin günlük periyotlarla tekrarlanması gerekir. 

Dışa Döndürme - Germe Hareketi

Bir kapı ya da direğe, hastalıklı omuzla aynı yönde olan kolla tutunmak gerekir. Kol dirsekten 90 derece büküldükten sonra eller sabit kalacak şekilde tüm vücutla ileri geri dönülür. Her pozisyonda 30 saniye durarak günde 5 defa aynı hareket tekrarlanır. 

Çapraz Kol Germe 

Sorunlu omuzu hareket ettirmek için kol, çene altından düz bir şekilde göğüs üzerine yaslanır. Ağrıyı tetiklemeden ve nazikçe yapılan bu harekette, kola 30 saniye boyunca baskı uygulanır. Gün içinde aynı hareket 5 defa tekrarlanır.

Duvarda Parmak Merdiveni

Arada bir kol mesafesi bırakarak yüz duvara çevrilir. Ağrıyan kolun parmak uçları bastırılmadan duvara temas ettirilir. Omuz ağrısını tetiklemeden parmaklar yukarı ve aşağı yönlü olacak şekilde duvarda yürütülür. 

Oklava Kullanarak Kolu Kaldırma 

Bir oklava iki elle tutularak kollar dik hâle getirilir. Önce kollar karşıya indirilir ve yavaşça başın üzerine doğru hareket ettirilir. Bu aşamada dirsekler hiçbir şekilde bükülmez. Baş üzerinde 5 saniye bekledikten sonra yavaşça başlangıç pozisyonuna gelinir. Günde 10 defa aynı uygulama tekrarlanır. 

Sırtüstü Yatarak Kolu Kaldırma

Bacaklar dümdüz olacak şekilde sırt üstü yere ya da yatağa uzanılır. Ağrıdan etkilenen kol diğer elle tutularak yavaşça başın üzerine doğru kaldırılır. Kolda hafif bir gerginlik oluşana kadar, hareket devam ettirilir. Kolu kaldırdıktan sonra 15 saniye boyunca bu şekilde beklenir. Vücudu rahatlattıktan sonra aynı hareket 10 defa tekrarlanır. 

Donuk Omuz Ameliyatı Nedir? 

Donuk omuz ameliyatı, sadece ileri seviyedeki hastalara uygulanır. Oldukça nadir şekilde gerçekleştirilen bu ameliyatta omuz çevresindeki hasarlı doku ve yapışkanlıklar dışarı çıkarılır.

Omuz çevresine açılan kesilerden içeriye küçük aletler sokularak doku parçalanır ve dışarı çıkarılır. Uygulama yarı açık şekilde gerçekleştirildiğinden diğer işlemlere kıyasla daha ağır şekilde iyileşir. 

Ameliyattan bir gün sonra hastalar fizik tedavi sürecine dâhil edilir. Hekim tarafından belirlenen egzersizler, dikişlere zarar vermeyecek şekilde uygulanır. Ameliyat sonrasında omuzdaki tutukluğun tamamen ortadan kalkması ve hareketin sorunsuz şekilde gerçekleştirilmesi hedeflenir. 

Donuk Omuz Tekrarlar Mı? 

Donuk omuz sendromunun tedavisi yapıldıktan sonra aynı hastalığın tekrarlama olasılığı minimuma iner. Özellikle cerrahi müdahale ile tedavi edilen donuk omuz sendromunda, bölgeyi etkileyen kıkırdak ve jelimsi yapı çıkarılır ve hastalığın etkisi ortadan kaldırılır. 

Ameliyat ve diğer yöntemlerin ardından hastalığın tamamen yok olması için düzenli şekilde fizik tedavi işlemleri uygulanır. Ameliyat sonrası iyileşme süresi 6 haftadan 3 aya kadar devam edeceğinden bu sürede tüm fizik tedavi programlarına uyulmalıdır.

Ameliyat ve diğer uygulamaların ardından fizik tedavi işlemleri uygulanmazsa hastalığın bulgularının tekrar gelişmesi muhtemeldir. Ayrıca diyabet ve şeker hastaları, ameliyat edilseler de belli miktarda hareket kısıtlılığı yaşayabilir. 

Ankara Donuk Omuz Tedavisi 

Donuk omuz tedavisi olan bir hasta

Ankara donuk omuz tedavisi için uygulanan yöntemler, kişiden kişiye ve hastalığın evrelerine bağlı olarak değişiklik gösterir. Sadece fizik tedavi yöntemleri kullanılarak da kontrol altına alınabilen donuk omuz sorunu için çeşitli alternatif yöntemler tercih edilebilir. 

Hastalığın evresine göre tercih edilen tedaviler, omuzdaki sertleşme ve tutukluk hissini iyileştirmeyi hedefler. ZG Holistic Clinic kapsamında uygulanan Ankara donuk omuz tedavi yöntemleriyle yaşam kalitesini düşüren bu hastalığı kontrol altına almak mümkündür. 

Uzmanlar tarafından uygulanan donuk omuz tedavi programlarında işlemlerin aşaması ve süreci tamamen değişiklik gösterir. Ankara donuk omuz sendromu hakkında daha fazla bilgi almak ve uzman desteğinden faydalanmak için ZG Holistic Clinic online randevu fırsatlarını değerlendirebilirsiniz. 

Bu Yazıyı Paylaş

"Sağlığınız için buradayız."

We are here for your health.



Kullanıcı deneyimini geliştirmek ve web sitesi trafiğini analiz etmek için çerezleri kullanıyoruz. Çerezleri nasıl kullandığımızı ve "Gizlilik Tercihleri"ne tıklayarak bunları nasıl kontrol edebileceğinizi okuyun.