Proloterapi

proloterapi ankara doktorları
 
Proloterapi uygulaması, kas-iskelet sistemi yaralanmalarının tedavisinde kullanılan rejeneratif (yapıcı, onarıcı, yenileyici) enjeksiyon tedavi yöntemidir. İşlem sırasında yaralanmanın bulunduğu bölgeye tahriş edici (enflamasyon oluşturan) bir çözelti enjekte edilir. Bu çözeltinin enjekte edilmesiyle onarım süreci başlar.
 
ZGHolistic Clinic uzmanları doğal yöntemleri kullanarak rahatsızlıkların tedavi edilmesini hedefler. Bu kapsamda multidisipliner doğal tıp uygulamaları ile sizin için en uygun tedavi seçeneklerini sunar. Detaylı bilgi ve randevu için hemen bizimle iletişime geçebilirsiniz. 
 

Proloterapi Nedir?

Proloterapi, eklem, kas, tendon ve bağ yaralanmalarının/zedelenmelerinin tedavisinde ve ağrının kontrol altına alınmasında ve tedavisinde kullanılan tamamlayıcı tedavi yöntemdir. Peki proloterapi nedir, nasıl yapılır? Bu tedavi ile eklem içine ve eklem çevresindeki destekleyici yapılar olan eklem kapsülü, bağ ve tendonların yapışma yerlerine yenileyici solüsyonlar enjekte edilerek, hücresel ve doku düzeyinde iyileşme ve tamir sürecini tetiklenir. 
 
Proloterapi için kullanılan solüsyon dekstroz ya da mannitol gibi doğal şekerden elde edilmektedir. Enjekte edildiğinde hücreleri uyaran bu maddeler dokuların yenilenmesine ve güçlenmesine yardımcı olur. Solüsyon böylece vücudun iyileşme sürecini başlatır. Bu işlemin özellikle boyun, sırt, bel ve eklem ağrılarına iyi geldiği bilinmektedir.
 

Proloterapi Uygulamasında İyileşme ve Ağrı Kontrolü Nasıl Sağlanır? 

Proloterapi enjeksiyon tedavisinde, kullanılan tıbbi ürün ve iğne etkisi yaralanma bölgesinde kontrollü akut enflamasyona yol açarak; hücresel yanıtı uyarmakta, enflamasyon belirteçleri ve büyüme faktörlerinin üretimini ve salgılanmasını artırmakta; osteosit, kondrosit ve fibroblast hücrelerini de uyararak iyileşme sürecini katkı sağlamaktadır.
 
Aynı zamanda, bu tedavi, eklem çevresindeki bağları ve tendonları da güçlendirerek eklemin mekanik stabilizasyona katkı sağlar. İğne etkisi ve verilen tıbbi ürünün volüm etkisi, mekanoreseptörleri uyararak ağrı iletimini bloke etmekte (ağrı kontrolü); alfa motor nöron üzerindeki kronik uyarıyı kaldırarak yaralanma bölgesindeki lokal kas spazmını azaltmakta ve lokal kan dolaşımını artırarak iyileşme sürecine katkı sağlar.
 
Sonuç olarak, proloterapi ile birlikte hücresel ve doku düzeyinde iyileşme süreci başlamakta, ağrı kontrol altına alınmakta ve iyileşme sürecinin tamamlanması ile birlikte ağrıda kaybolmaktadır.  
 

Proloterapi Türleri Nelerdir? 

 
Proloterapi tedavisinde, kişinin yaşına, genel durumuna, kas-iskelet sistemi yaralanmasının türünü ve derecesine ve enflamasyonun düzeyine uygun olarak tıbbi ürün (solisyon) kullanılmaktadır. Kullanılan tıbbi ürüne göre; dekstroz, PRP, ozon (prolozon), kök hücre proloterapisi olarak adlandırılır.
 
Bu türlerden birinin vücuda enjekte edilmesi ile birlikte hücre ve dokuların iyileşme süreci tetiklenir ve ağrının kontrol altına alınması sağlanır. Böylece hem ağrının hem de yumuşak dokunun tedavisi yapılır. 
 
Dekstroz proloterapisinde, dekstroz solüsyonu, yaralanan bölgelere ve etrafına enjekte edilerek iyileşme süreci desteklenir. Enjekte edilen madde aynı zamandan tendon ve bağlarının onarılmasına da yardımcı olur. PRP proloterapisinde ise hastadan alınan tam kandan elde edilen trombositten zengin plazma (PRP) içeriği yaralanan bölgeye enjekte edilerek iyileşme süreci tetiklenir. 
 
Prolozone yönteminde, belirli miktarda ve dozda ozon gazı yumuşak doku, eklem ve sırt ağrılarının tedavisinde kullanılır. Kıkırdak ve kemik onarımı için proloterapi yaptıranlar kök hücre yöntemi ile tedavi edilir. 
 

Proloterapi Öncesi Hangi Hazırlıklar Yapılır?

Proloterapi öncesi doktor muayenesi gerekir. Proloterapi konusunda bilgili ve deneyimli hekimler, proloterapi doktorları, hastanın öyküsünü dinledikten sonra direkt grafi, bilgisayarlı tomografi ve manyetik rezonans görüntüleme ile bölgeyi ayrıntılı şekilde tetkik ederler. Aynı zamanda işlemin yapılacağı noktalar tam olarak belirlenir. 
 
Proloterapi uygulamasında üç gün önce, hücresel ve doku düzeyinde iyileşme sürecinin başlatılabilmesi, bağışıklığın oluşturulabilmesi ve tedaviye olumlu yanıtın verilebilmesi için, antienflamatuvar ilaçların kullanımının bırakılması tavsiye edilir.
 
Ayrıca kan sulandırıcı ilaçların da işlem sırasında kanamaya yol açmaması için tedaviden belli bir süre önce doktor kontrolü ile bırakılması gerekir. İşlemden önce bol proteinli ürünler tüketilerek bağışıklık sisteminin desteklenmesi de öneriler arasında yer almaktadır. 
 
Proloterapi tedavisi öncesinde işlemin uygulanacağı alan alkol ve povidon iyot ile dezenfekte edilir. İşlem sırasında oluşacak ağrıyı azaltmak için bölgeye lidokain krem sürülür. Doktor tarafından gerekli görüldüğü takdirde sedasyon işlemi de uygulanabilir. 
 

Proloterapi Nasıl Uygulanır? 

Proloterapi işlemi yapılmadan önce görüntüleme yöntemleri ile belirlenen bölgeler işaretlenir. Temizleme işlemi ve lokal anestezik kremlerin uygulanması ile işleme devam edilir. Ardından işaretlenen bölgelere proloterapi iğnesi ile enjeksiyon yapılarak işlem sonlandırılır. Uygulama sonrasında enjeksiyonun yapıldığı bölgelere 10-15 dakika kadar ısı tatbiki yapılır. Bu işlemin ardından hasta taburcu olur. 
 

Proloterapi Nasıl Etki Gösterir? 

Proloterapi işleminde yaralanmanın/rahatsızlığın bulunduğu bölgenin iyileşmesi ve bu bölgedeki ağrının kontrol altına alınması için enjeksiyon işlemi uygulanır. Bu tedavide çoğunlukla dekstroz çözeltisi tercih edilmektedir.
 
Bu çözelti enjekte edildiği bölgede vücudun iyileşme tepkisini harekete geçirir. Bu hareket ile beraber vücutta tamir edici etkenler aktif edilmiş olur. Böylece eklemlerdeki hasarlı bağ ve dokular güçlenmeye ve onarılmaya başlanır. Zamanla bağlar güçlenir ve bir süre sonra ağrı yok olur.  
 
Tedavi sırasında yaralanan ya da zayıflamış olan bölgeye seans başı çoklu (5, 15, 20) enjeksiyon uygulanabilir. Çözeltinin içerisinde bulunan tahriş edici madde doğru şekilde uygulandığında onarım süreci başlayacak ve 3 ila 6 aylık bir sürede tamamen iyileşme görülebilecektir.
 

Proloterapi Faydaları Nelerdir?

Proloterapi faydaları yapılan çalışmalarla ortaya konmuştur. Özellikle bu işlemin tendon gücünü yüzde kırk oranında arttırdığı görülmüştür. Ayrıca bağ ve tendon rahatsızlıkları konusunda da etkili bir yöntem olduğu belirlenmiştir. Bunlar dışında diğer faydaları şu şekildedir:
 
  • Eklem kireçlenmesinin (osteoartrit) tedavisinde ve bu sorunlardan kaynaklanan ağrının giderilmesinde etkili olduğu bilinmektedir.
  • Bağ, (ligaman/ligament), tendon ve eklem kıkırdak ve kapsül yaralanmalarının tedavisinde etkilidir.
  • Sporcularda sık olarak görülen ve cerrahi sınırda olmayan menisküs, ön çapraz ve arka çapraz bağ yaralanmalarının tedavisinde etkin olarak kullanılır. 
  • Boyun, sırt ve bel sorunlarından kaynaklanan ağrının kontrol altına alınmasında ve tedavisinde etkili sonuçlar sunar.   
  • Klasik tedaviye cevap vermeyen, kas-iskelet sistemi rahatsızlıklarının tedavisinde alternatif bir tedavi yöntem olarak tercih edilebilir.
 

Proloterapi Hangi Hastalıklara Uygulanır?

Proloterapi yöntemi birçok rahatsızlığın tedavisinde kullanılmaktadır. Bu yöntemin uygulandığı hastalıklar şunlardır:
 
  • Spor yaralanmaları
  • Kas, bağ ve tendon rahatsızlıkları
  • Parmak, diz ve kalça artriti
  • Dejeneratif disk hastalığı
  • Omuz sıkışması ve donuk omuz rahatsızlığı
  • Skolyoz rahatsızlığı
  • Karpal tünel sendromunu
  • Eklem burkması ve kas zorlanması
  • Burkulma, zorlanma ve spor yaralanmaları
  • Gevşek eklem rahatsızlıkları
  • Sinir sıkışmaları
 

Proloterapi Spor Yaralanmalarının Tedavisinde Kullanılır mı?

Sporcularda görülen ve klasik tedaviye dirençli spor yaralanmalarının tedavisinde, tedavinin bir bileşeni olarak kullanılır. Özellikle, sık olarak görülen ve cerrahi sınırda olmayan eklem, kas, tendon, menisküs, ön çapraz ve arka çapraz bağ yaralanmalarının tedavisinde etkin olarak kullanılır.
 

Proloterapi Kimlere Uygulanmaz?

Proloterapi işlemi için her birey uygun olmayabilir. Peki proloterapi kimlere uygulanmaz? Özellikle kronik rahatsızlığı olan kişilerde bu tedavi yöntemi etkili olmayabilir. Bunun dışında;
 
  • Kanser rahatsızlığı olan kişilere (ilgili uzmanın onayı ile uygulanabilir) 
  • Bağışıklık sistemi zayıf olanlara (ilgili uzmanın onayı ile uygulanabilir) 
  • Kortizon kullanan kişilere
  • Beslenme yetersizliği nedeniyle doku iyileşmesinde problem yaşayan kişilere tedavinin uygulanması tavsiye edilmez. 
 

Proloterapi Zararları Nelerdir?

Proloterapi zararları oldukça az olan bir yöntemdir. Bu yöntemde genel anestezi kullanılmaz ve işlem sonrası hasta hemen taburcu edilir. Tedavi sonrası enfeksiyon oluşma ihtimali de oldukça düşüktür. 
 
Bu tedavi yöntemi genel olarak güvenli bir işlemdir. Ancak her operasyonda olduğu gibi proloterapinin riskleri vardır. Nadir görülen bu riskler arasında enfeksiyon oluşumu sayılabilir. Bununla birlikte diğer proloterapi yan etkileri ağrı, ateş ve sinir hasarı olarak bilinmektedir. Bu yan etki ve riskleri en aza indirmek için işlemin uzman bir hekim tarafından ve hijyenik bir ortamda yapılması gerekmektedir. 
 

Proloterapi Yapan Hastaneler 

Proloterapi yapan devlet hastaneleri olmakla birlikte her hastanede uygulanan bir yöntem değildir. Proloterapi yapan hastaneler dışında bu konuda deneyimli hekimlerce muayenehane ve tıp merkezlerinde uygulanmaktadır. 
 
ZGHolistic Clinic uzman kadrosu ile proloterapi işleminin güvenle yapıldığı merkezlerdendir. İşlem hakkında daha fazla bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz. 
 

Proloterapi Fiyatları

Proloterapi fiyatları tedavinin uygulandığı bölgeye, seanslara ve kliniğe göre değişkenlik gösterir. Kullanılan malzemeler, proloterapi iğnesi fiyatı gibi unsurlar da ücreti değiştiren unsurlardır. Ayrıca tedavi yöntemi kişiye özgü tasarlanır ve bu da fiyatın hastaya göre değişmesine neden olur. 
 

Proloterapi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

 

Proloterapi Hangi Aralıklarla Yapılır?

Proloterapi seansları yapılan bölgeye göre farklılık göstermekle birlikte genel olarak 3-4 haftada bir uygulanmaktadır. Tedavinin başlamasının ardından uzman hekim seans aralıklarını 2 haftada bir olarak güncelleyebilir. 
 

Proloterapi Ne Kadar Sürer?

Proloterapi tedavisi ön hazırlık süreciyle beraber yaklaşık yarım saat sürmektedir. İşlemin ardından uygulanan 10 ila 15 dakikalık ısı kompresi ile beraber işlemin tamamen bitmesi 1 saati bulabilir. 
 

Proloterapi Kaç Seans Yapılır?

Proloterapinin kaç seans süreceği hastalığın durumu ile birlikte birçok faktöre bağlıdır. Seans sayısı hastanın yaşı, hasarın durumu, hastanın bağışıklık sistemi, sigara ve alkol kullanımı gibi faktörler nedeniyle uzayabilir. Normal bir hasta için 3 ila 6 seans hastalığın tedavisinde yeterlidir. Ancak saydığımız faktörlere sahip hastalarda seans sayısı 10'a kadar çıkabilir. 
 

Proloterapi Ağrı Yapar mı?

Proloterapi tedavisi sırasında enjeksiyon için kullanılan iğneler hafif bir ağrı ve acı hissedilmesine sebep olabilir. Kişi bu ağrıya dayanamayacağını düşünüyorsa işlem öncesi anestezi yaptırabilir. Proloterapi sonrası ağrı şiddetli ve ateşle birlikte gelişen bir durum ise hemen doktora başvurulması gerekir. Çünkü bu durum enfeksiyon belirtisi olabilir. 
 

Proloterapi Fıtık Tedavisi (Diskopati) için Kullanılır mı?

Proloterapi fıtık tedavisinde kullanılan bir yöntemdir. Ancak bel ve boyun fıtığı olan her hasta için uygun bir yöntem olmayabilir. Bu nedenle uzman bir hekim tarafından yapılan inceleme sonucu bu işleme karar verilmelidir.
 

Proloterapi Kesin Çözüm mü?

Proloterapi işlemi, seçilmiş ve cerrahi sınırda olmayan eklem, kas, tendon ve bağ yaralanmalarının tedavisinde ve bu sorunlardan kaynaklanan ağrının kontrol altına alınmasında ve tedavinde etkili olduğu kanıtlanmıştır.
 
Ancak proloterapi, tedavi algoritmasına uygun olarak uygulamalıdır. Yani, her vakada proloterapi uygulaması uygun değildir. Proloterapi yaptıranlar yöntemin genel olarak başarılı olduğunu söylemekte ve bu durum doktorlar tarafından da doğrulanmaktadır. 
 

Proloterapi Kortizon mu?

Proloterapi işlemi sırasında kortizon içeren herhangi bir bileşen ya da madde kullanılmamaktadır. Proloterapi sırasında enjekte edilen maddeler doğaldır. Ayrıca bu işlemin yapılacağı hastalar kortizon kullanıyor ise uygulamadan en az 3 hafta önce bırakması gerekir. 
 
Proloterapi Ankara bölgesinde hastaneler ve kliniklerde yaygın şekilde uygulanan bir yöntemdir. ZGHolistic Clinic olarak bütüncül tıp rehberliğinde doğal tedavi uygulamalarını içeren yöntemlerimiz ile sizleri bekliyoruz. Daha fazla bilgi ve ücretsiz ön görüşme için bizimle iletişime geçin. 
 

Bu Yazıyı Paylaş

"Sağlığınız için buradayız."

We are here for your health.



Kullanıcı deneyimini geliştirmek ve web sitesi trafiğini analiz etmek için çerezleri kullanıyoruz. Çerezleri nasıl kullandığımızı ve "Gizlilik Tercihleri"ne tıklayarak bunları nasıl kontrol edebileceğinizi okuyun.