Kas Yaralanmaları

Kas yaralanması yaşayan sporcu
 
Kas yaralanmaları, kasların kemiklere bağlanmasını sağlayan lifli dokularının zorlanması ya da yırtılması sonucu meydana gelir. Kasların güçlü şekilde kasılması ya da yırtılarak parçalanması bu yaralanmalara neden olur. Sonuç olarak kaslar işlevini yerine getiremez, kişi hareket sırasında zorlanır ve ağrı hisseder. 
 
Kas yaralanmaları genellikle hafif şekilde ve evde yapılacak uygulamalarla tedavi edilebilir. Fakat kasların işlevini yapamaz olduğu ve tedaviye cevap alınamadığı durumlarda ameliyat gerekebilir. ZGHolistic Clinic deneyimli kadrosu ile kas yaralanmaları problemlerinizi uygun tedavi yöntemleri ile çözüm sunmaktadır.
 

Kas Nedir? 

Kas, insanlar ve hayvanlarda hareket yeteneğini sağlayan dokudur. Vücutta güç oluşumu ve hareketi sağlayan bu dokular, aynı zamanda yaşamsal faaliyetlerin oluşumunda da önemli rol oynar. 
 
Kasların vücuttaki görevi hareket sağlamakla beraber güç oluşumudur. Hareketlerin büyük bölümü canlının isteği dışında yani bilinç dışı gerçekleşir. Örneğin; kalp kaslarının kanın pompalanmasını sağlaması gibi. Bilinçli yapılan kas hareketleri ise vücudun hareket etmesini sağlar. 
 

Kas Yaralanmaları Nelerdir?

Kas yaralanmaları dışarıdan yapılan bir müdahale sonucu ortaya çıktığı gibi herhangi bir darbe ya da müdahale olmadan kişinin yapmış olduğu bir hareketin sonucu olarak da meydana gelebilir. Her iki tür yaralanma da akut kas yaralanması olarak değerlendirilir. 
 
Alt ekstremite kas yaralanmaları ise genellikle kas çekmesi şeklinde ortaya çıkar. Dışarıdan gelen darbe sonucu oluşan bu tür problemlerde, darbenin şiddeti, kas ve tendonların hasarına bağlı olarak iyileşme süresi değişebilir. Alt ekstremite kas ve tendon yaralanmaları genellikle sporcuların karşılaştığı sorunlardandır. 
 

Kas Yaralanmaları Belirtileri Nelerdir?

Kas yaralanma belirtileri darbenin şiddetine ya da kastaki hasara bağlı olarak değişebilir. Sık görülen belirtileri ise şu şekildedir:
 
  • Kas yaralanmasının meydana geldiği kas grubunda ağrı ve hassasiyet.
  • Kas yırtılması sonucu oluşan kızarıklık ve morarma.
  • Bölgesel şişlik.
  • Kaslarda meydana gelen güç kaybı.
  • Zaman zaman ortaya çıkan kas spazmları.
  • Şiddetli yaralanmalarda kasları kullanmada zorluk.
  • Kaslardaki hasara bağlı olarak damarların yırtılması sonucu meydana gelen lokal kanamalar.
  • Darbeye bağlı olarak sinir uçlarının tahriş olmasından kaynaklı ağrı.
 
Kas yırtılma belirtileri kişilerin günlük hayatlarını etkileyecek düzeyde değilse evde yapılacak işlemler ile tedavi edilebilir. Fakat ağrılar şiddetli ve hareketlerde ciddi manada bir kısıtlanma söz konusu ise mutlaka doktor kontrolü gerekir. 
 

Kas Yaralanmaları Tanı ve Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kas yaralanmaları tedavisi için öncelikle yırtılmanın şiddeti belirlenmelidir. Bunun için öncelikle hasta dinlenir ve fiziki muayene yapılır. Muayene işleminin ardından kesin tanı koyabilmek hastadan röntgen ve laboratuvar testleri istenebilir. Böylece kas yaralanmasının yeri tespit edilir. Ayrıca yırtılmanın şiddetine bağlı olarak herhangi bir ameliyat gerekip gerekmediğine de karar verilir.
 
Kas yaralanmaları tedavisi yapan doktor hekim
 
Doktor, yapılacak muayeneden sonra yaralanmanın şiddetine bağlı olarak kişinin günlük faaliyetlerinin kısıtlanmasını isteyebilir. Ayrıca teşhisin ardından hastanın fizik tedaviye ihtiyaç duyup duymadığına da karar verilir. Bunların yanında kas yırtılma tedavisi için doktor tarafından hastaya bazı egzersizler verilebilir. Bunlar:
 
  • İyileşmeye yardımcı olmak ve semptomları azaltmak amacıyla verilen esneme egzersizleri.
  • Diz kapağının üstünden bacağın arka kısmına kadar olan kasların çalışmasını sağlayan hamstring egzersizleri.
  • Sırt üstü yatarak sağ dizin göğse doğru çekildiği ve kalçada bulunan kasları çalıştıran egzersizlerdir.
 
Bu egzersizler ortaya çıkan ağrıların giderilmesine ve iyileşme süresinin kısalmasına yardımcı olur. Doktorun verdiği egzersizlerin dışında evde uygulanacak bazı yöntemler de tedavi yöntemleri arasındadır. Bu yöntemler;
 
  • Kaslarda oluşan şişme ve kanamanın giderilmesi için soğuk kompres.
  • Kasın ağrımasına yol açan fiziksel faaliyetlerin yapılmaması.
  • Elastik bir bandaj ile kas gerilmesinin olduğu yerin sarılması.
  • Ağrı ya da gerginliğe sebep olan aktivitelerin tamamen iyileşene kadar bırakılması olarak sayılabilir.
 

Kas Yaralanmalarına Kim Bakar?

Kas yaralanmalarına öncelikle dahiliye doktoru bakar. Ardından yaralanmanın ya da yırtılmanın şiddetine bağlı olarak hasta romatoloji bölümüne sevk edilebilir. 
 
Kas yırtılmaları sporcularda sık görülen bir rahatsızlık olduğu için bazı hastanelerde Spor Hekimliği branşı bulunmaktadır. Bu bölüm sadece sporcularda ortaya çıkan rahatsızlıklara değil aynı zamanda fiziksel aktivite sonucu meydana gelen kas yırtılmalara da bakar.  
 
ZGHolistic Clinic olarak bütüncül tıp anlayışını benimseyerek kas yaralanmaları konusunda da doğal tedavi yöntemlerini bir seçenek olarak sunar. Eğer kas yaralanmaları kapsamında uzun süreli geçmeyen ağrılarınız varsa daha fazla vakit kaybetmeden hemen bizimle iletişime geçin. 
 

Kas Yaralanmaları Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

 

Kas Yaralanması Ne Kadar Sürede İyileşir?

Kas yaralanmalarında iyileşme süresi yırtılmanın ortaya çıktığı bölgeye göre farklılık gösterebilir. Örneğin bacak kas yaralanmaları adele bölgesinde oluşan tendon bölgelerinde oluşanlara göre daha çabuk iyileşir. Genel olarak kas yaralanmalarında iyileşme süresi 1 ila 4 hafta arasında değişmektedir. 
 

Kas Yaralanmaları Nasıl İyileşir?

Kas yaralanmaları, hafif olan yırtıklarda istirahat, ağrı kesici ilaçlar ve soğuk kompres uygulamaları ile iyileşebilir. Daha ciddi yaralanmalarda ise cerrahi operasyon gerekebilir. 
 

Kas Yırtılması Kaç Güne İyileşir?

Kas yırtılmasının şiddetine bağlı olarak süre değişebilir. Hafif yırtıklar için iyileşme süresi 2 ila 3 hafta arasında değişirken daha ciddi kas yırtılmalarında bu süre 6 haftaya kadar uzayabilir. 
 

Kas Yırtılmasına Sıcak mı Soğuk mu Uygulanmalıdır?

Kas yırtılması sonucu meydana gelen şişmeyi ve kas içerisinde meydana gelen lokal kanamaları önlemek için soğuk kompres uygulanmalıdır. Bu nedenle yırtılmanın olduğu bölgeye ilk olarak buz konulmalıdır.
 
Sıcak kompres ise sert ve ağrılı kaslarda kan dolaşımını artırmak amacıyla yapılır. Özellikle egzersizlere başlamadan önce yırtık bölgedeki ağrının azaltılması için sıcak kompres uygulanabilir. 

Bu Yazıyı Paylaş

"Sağlığınız için buradayız."

We are here for your health.



Kullanıcı deneyimini geliştirmek ve web sitesi trafiğini analiz etmek için çerezleri kullanıyoruz. Çerezleri nasıl kullandığımızı ve "Gizlilik Tercihleri"ne tıklayarak bunları nasıl kontrol edebileceğinizi okuyun.