Bağ Yaralanmaları

Bağ Yaralanması Nedir?

Bağ yaralanması, bir eklemde iki kemiği birbirine bağlayan fibröz dokunun yırtılması veya gerilmesidir. Genellikle burkulma olarak bilinen bağ yaralanmaları diz, ayak bileği, omuz ve dirsekte meydana gelir. Bununla birlikte eklemlerin olduğu bölgelerde de olabilir. En sık yaralanan bağlar dizdekilerdir; ön çapraz bağ (ACL), arka çapraz bağ (PCL) ve medial kollateral bağ (MCL) ani bükülme hareketlerine maruz kaldıklarında özellikle savunmasızdır.

Bağ yaralanmasını gösteren bir doktor ve portatif diz eklemi

Bir bağ yaralanmasının ciddiyeti, ne kadar kötü hasar gördüğüne bağlı olacaktır; küçük burkulmalar bağın hafifçe gerilmesiyle sonuçlanabilir iken, daha ciddi yırtıklar eklem içindeki iki kemiğin bağlantısını tamamen kesebilir.

Hangi tür yaralanmaya maruz kalındığına bağlı olarak, semptomlar etkilenen bölgenin etrafında hafif şişlik ve hassasiyetten şiddetli ağrı, dengesizlik veya etkilenen uzuv üzerinde ağırlık taşıyamamaya kadar değişebilir.

ZG Holistic uzmanları bu yazıda bağ yaralanmalarının nedenleri, belirtileri ve tedavi yöntemlerini sizler için kaleme aldı. Bağ yaralanması konusunda doğru bilgi ve tedavi yöntemleri için bu yazıyı mutlaka okuyun.

Bağ Yaralanması Çeşitleri Nelerdir? 

Bağ yaralanmaları, küçük burkulmalardan tam yırtıklara kadar değişen türlerdedir. Sporcular ve aktif bir yaşam tarzı sürdüren bireyler için yaygın bir durumdur. Bağ yaralanmaları, bağların gerilmesi, yırtılması veya kopması ile meydana gelebilir. En sık görülen bağ yaralanmaları, ayak bileği burkulması ve diz bağ yaralanmalarıdır. Bununla birlikte, el bileği, dirsek ve omuz bağları da yaralanabilir. 

Ayak Bileği Bağ Yaralanmaları

Ayak bileği bağ yaralanmaları, ayak bileğinde bulunan bağlarından biri veya daha fazlası normal hareket aralığının ötesinde gerildiğinde veya tamamen yırtıldığında meydana gelir. Bu tür yaralanmalara genellikle ayak bileğini uygun hizasından çıkmaya zorlayan ani bükülme hareketleri veya dönme hareketleri neden olur. Ayak bileği bağ yaralanmalarının yaygın belirtileri arasında ağrı, şişme, hassasiyet, morarma ve sınırlı hareket yer alır.

Ön Çapraz Bağ Yaralanmaları

Ön çapraz bağ yaralanmaları (ACL) genellikle spor aktiviteleri sırasında, özellikle futbol, basketbol ve kayak gibi yüksek etkili sporlarda oluşur. Ön çapraz bağlar, diz ekleminin stabilitesini sağlamada önemli bir role sahiptir. Diz eklemine aşırı stres uygulanması sonucu diz eklemi içindeki ACL bağında hasar meydana gelir.

Bu yaralanma bacağa direk temas sonucu oluşabileceği gibi hiçbir temas olmadığı durumlarda kişinin kendi yaptığı bir hareket sonucunda da oluşabilir.  

Çapraz bağ yaralanma belirtileri arasında diz ekleminde ağrı, dengesizlik ve şişliğin yanı sıra hareket kabiliyetinde azalma yer alabilir. Yaralanma sırasında dizden gelen bağ kopması sesi hissedilebilir. 

Ön çapraz bağ yaralanmalarının tedavisi, genellikle istirahat, buz uygulaması, rehabilitasyon egzersizleri ve bazen ne kadar şiddetli olduğuna bağlı olarak cerrahi müdahale gerektirir. Tedavi, yaralanmanın şiddetine ve semptomlara bağlı olarak değişebilir ve genellikle tam iyileşme için birkaç ay sürebilir.

El bileği, dirsek ve omuz bağ yaralanmaları ise vücudun üst kısmında yer alan eklemlerde oluşan yaygın bağ yaralanması türleridir. El bileği bağ yaralanmaları, el bileği burkulması veya çekişme ile oluşan hasarlarla sık görülür. 

Ön çapraz bağ yaralanması olan bir hasta ve tedavi şekli vardır

Dirsek bağ yaralanmaları, dirsekte hissedilen acı, güçsüzlük ve ağrı gibi semptomlarla birlikte gelişen birçok yaralanma türünü içerir. Omuz bağ yaralanmaları ise, özellikle sporcular arasında sık görülen bir yaralanma türüdür ve rotator manşet ve çıkık omuz gibi çeşitli omuz yaralanmalarını içerebilir.

Bu yaralanmalar genellikle tedavi edilmeden iyileşmez ve uygun tedavi yöntemleri ile yönetilmelidir. Tedavi yöntemleri arasında istirahat, buz uygulaması, egzersizler ve cerrahi müdahale yer alabilir.

Bu bağ yaralanmalarının dışında ligament yaralanmaları da bulunmaktadır. Peki ligament nedir? Ligament, kemikleri birleştiren ve eklem stabilitesini sağlayan, elastik ve sert dokuların bir bileşenidir. Ligamentler, kemikleri bir arada tutar ve eklemlerin hareketini sınırlar. Eklem bölgesindeki ligamentler, birçok yönde gerilim ve zorlanmaya maruz kalır ve bu nedenle yaralanmaya eğilimlidirler. 

Bağ Yaralanmaları Nasıl Oluşur?

Bağ yaralanmaları tipik olarak travma veya bağların aşırı zorlanmasından kaynaklanmaktadır. Bu durum spor faaliyetleri sırasında, başka bir kişi veya nesneyle doğrudan temas sonucunda veya tekrarlayan stres nedeniyle meydana gelebilir.

Bağ yaralanmasına neden olan travmatik olaylar genellikle eklemin bir tarafına ani kuvvet uygulanmasını içerir. Örneğin basketbol oynarken veya kayak yaparken dizini büken birinin aşırı yüklenme sonucunda dizinde oluşan hasar gibi. 

Tendon yaralanmaları konusunda daha fazla bilgi almak için https://www.zgholisticclinic.com/tendon-yaralanmalari adresini ziyaret ediniz.

Bağlar üzerindeki tekrarlayan stresler, tekrarlanan hareketler veya duruşlar nedeniyle zaman içinde kademeli olarak ortaya çıkan aşırı kullanım, yaralanmalarına yol açabilir. Aşırı kullanım yaralanmaları, çok fazla zıplama ve koşmanın söz konusu olduğu yoğun ve yüksek etkili sporlara katılan sporcularda yaygındır. Örnek olarak Aşil tendiniti yaşayan koşucular veya diz bağ yaralanmaları yaşayan futbolcular verilebilir.

Bazı durumlarda, artrit gibi önceden var olan rahatsızlıklar bağ yaralanmasının ortaya çıkış riskini artırabilir. Eklemi çevreleyen kaslardaki zayıflık da bağ yaralanması olasılığının artmasına katkıda bulunabilir. Egzersiz yaparken kötü duruş ve kötü form da bağ yaralanmasına yol açabilir. 

Bağ yaralanmalarının oluşmasını veya kötüleşmesini önlemeye yardımcı olmak için bu potansiyel nedenlerin farkında olmak önemlidir. Egzersizden önce uygun şekilde ısınmak ve doğru tekniği kullanmak

Bağ Yaralanmalarının Belirtileri Nelerdir?

Bağ yaralanmalarının belirtileri bilindiğinde bu rahatsızlığa hızlı bir şekilde tanı konulmasının ve uygun tedavinin erkenden yapılmasının yolunu açacaktır. Bağ yaralanmaları birçok aktivite sırasında yaygın olarak görülen bir durumdur. Bağ yaralanmalarının belirtileri, yaralanmanın şiddetine ve bölgesine göre değişebilir, ancak genellikle aşağıdaki semptomlar görülür:

●Eklem çevresinde ağrı ve şişlik.
●Yürürken ya da hareket ederken dengesizlik.
●Eklemlerde sertlik ve sıkışma.
●Patlama veya gıcırdama hissi.
●Şişlikle birlikte yaralanmanın olduğu bölgede kızarıklık ve morarma.
●Eklemlerde hareket kısıtlılığı.
●Bacağı düzleştirmede zorluk sayılabilir. 

Çapraz bağ kopması genellikle futbol, basketbol veya futbol gibi sporları yaparken meydana gelen ani, güçlü hareketler veya bükülmelerden kaynaklanır. Arka çapraz bağ yaralanması da benzer belirtilerle ortaya çıkabilir, ancak bükülme sırasında dizin arkasında ağrıya neden olma olasılığı daha yüksektir.

Bu iki ana bağa ek olarak, travmatik bir olayda yaralanabilecek başka bağlar da vardır. Bunlar arasında diz ekleminin her iki yanındaki kollateral bağların yanı sıra diz ekleminin içinde bulunan birkaç küçük bağ da yer alır.

Bunlardan herhangi birinde meydana gelen yaralanmalar, yaralanma bölgesinde ağrı ve şişliğin yanı sıra yürüme veya koşma sırasında hareket açıklığında azalma ve dengesizlikle sonuçlanabilir.

Bu belirtilerin ciddi bir yaralanmaya yol açtığını bilmek gerekir. Belirtiler başladıktan hemen sonra mutlaka uzman bir doktora gösterilmelidir.

Bağ Yaralanmalarında Nasıl Tanı Konulur?

Bağ yaralanmalarından tanı konulması için öncelikle doktorun hastanın şikayetlerini dinlemesi ve fiziki muayene etmesi gerekir. Fakat kesin bir tanı koymak için mutlaka röntgen, CT taraması veya MR gibi görüntüleme testlerinin bir kombinasyonu yapılmalıdır. Doktor, herhangi bir şişlik, hassasiyet ve dengesizlik olup olmadığını belirlemek için yaralanma bölgesini değerlendirerek başlayacaktır. 

Ayrıca hareket açıklığını ve dengesizlik belirtilerini test etmek için hastanın eklemini farklı şekillerde hareket ettirmesini isteyebilir. Bazı durumlarda, özellikle çapraz bağ söz konusu olduğunda, tanıyı doğrulamak için MR taramaları gerekli olabilir.

Dizi sakatlanan bir erkek sporcu oturmuş dizini tutuyor

Doktorun ayrıca hastanın tıbbi geçmişini ve önceki yaralanmalarını değerlendirmesinin yanı sıra benzer semptomlara neden olabilecek diğer durumları kontrol etmek için kan testleri istemesi gerekebilir. Ayrıca, etkilenen bölgeyi daha iyi görmek ve diğer olası nedenleri elemek için ultrason veya artroskopi (eklem içine yerleştirilen bir kamera) gibi ek testler de yapabilirler.

Ankara spor yaralanmaları tedavisi ZG Holistic Clinic' de Prof. Dr. Yavuz Yıldız tarafından yapılmaktadır. 

Bu değerlendirmelerin sonuçlarına dayanarak bir teşhis koyabilir ve uygun bir tedavi planına karar verebilirler. Özellikle ön çapraz bağ yaralanması mekanizması, genellikle diz ekleminin yanlış yönde dönmesi, ani duruş değişiklikleri veya yüksek etkili spor aktiviteleri sırasında ortaya çıkar.

Fakat bağ yaralanmalarının doğru bir şekilde teşhis edilmesinin genellikle zor olduğunu unutmamak önemlidir, bu nedenle yaralanmanın ciddiyetine bağlı olarak, doğru bir teşhis ve etkili bir tedavi planı elde etmek için doktor kontrolüne birden fazla kez gitmek gerekebilir.

Bağ Yaralanmalarında Tedavi Seçenekleri

Bağ yaralanmalarında tedavi tipik olarak etkilenen bölgenin dinlendirilmesi ve hareketsiz hale getirilmesini ve ardından o bölgede güç ve esnekliği yeniden sağlamak için fizik tedavi egzersizlerini içerir. Bazı durumlarda ise ameliyat gerekebilir. Bir bağ yaralanmasının tedavisi, meydana gelen hasarın ciddiyetine bağlıdır. 

En yaygın tedaviler arasında dinlenme ve fizik tedavi, destekleme, hareketsizleştirme veya alçılama, ilaçlar ve ameliyat yer alır. Tedavilerin bu sakatlık için faydaları şunlardır:

●Dinlenme, yaralı bölgenin düzgün bir şekilde iyileşmesini sağladığı ve daha fazla komplikasyon riskini azalttığı için iyileşmenin önemli bir parçasıdır. 
●Fizik tedavi, etkilenen eklem ve çevresindeki kaslarda güç ve esnekliği artırmaya yardımcı olurken ağrıyı da azaltır. 
●Yaralı bölgenin hareketini sınırlamak ve iyileşmenin gerçekleşmesine izin vermek için teller veya alçılar kullanılabilir. 
●İlaçlar iltihaplanmayı azaltma ve ağrıyı hafifletme amacıyla verilmektedir. 
●Tam bir yırtığın meydana geldiği daha ciddi vakalarda veya diğer tedavi yöntemleri başarılı olmazsa ameliyat gerekli olabilir.

Ne tür bir yaralanma geçirmiş olursanız olun, tedavi için en iyi hareket tarzını belirlemek amacıyla doktorunuzdan veya sağlık hizmeti sağlayıcınızdan tıbbi yardım almanız önemlidir. Ankara bağ yaralanması konusunda uzman doktorların kolayca bulunabildiği adreslerden biridir. 

Doktorunuz durumunuzu değerlendirecek, yapılan görüntüleme testlerini gözden geçirecek ve özel bağ yaralanmanızın tedavisi için rehberlik sağlayacaktır. Teşhis ve tedavi tartışıldıktan sonra, yaralanmadan önceki aktivite seviyelerine güvenli bir şekilde geri dönülmesini sağlamak için devam eden takip bakımı için bir plan oluşturulmalıdır.

Bağ Cerrahisinin Hedefleri Nelerdir?

Bağ yaralanmaları zayıflatıcı ve acı verici olabilir, ancak doğru yaklaşımla da tedavi edilebilirler. Ameliyat, doktorun hasarlı dokuyu onarmasına veya değiştirmesine olanak tanıdığı için genellikle bir bağ yaralanmasını tedavi etmek için en iyi seçeneklerden biridir. Bağ cerrahisinin hedefi, yaralı bölgeye işlev ve güç kazandırmaya yardımcı olmak ve yaralanmayla ilişkili ağrıyı azaltmaktır.

Çoğu durumda, bağ cerrahisinin amacı sadece hasarı onarmak değil, aynı zamanda etkilenen bölgede stabilite ve gücü artırmaktır. Bu, yaralanma nedeniyle kaybedilmiş olabilecek hareket açıklığı ve esnekliğin geri kazanılmasını da içerir. Bazı durumlarda doktorlar, yeniden yaralanmaya eğilimli zayıf bölgeleri güçlendirmeye yardımcı olmak için tendon transferleri veya greftler gibi rekonstrüktif teknikler kullanabilirler.

Erkek bir kişli dizini tutmuş kıvranıyor

Bağ ameliyatının bir yaralanmadan tam iyileşmeyi garanti etmediğini unutmamak önemlidir; tedavi ararken birçok seçenek arasında bir seçenek olarak görülmelidir. Ameliyat sırasında doktorunuz yaralanmanın neden olduğu hasarı değerlendirecek ve tedaviye en iyi nasıl devam edileceğine karar verecektir.

Bağ cerrahisini takiben iyileşme süreleri yaralanmanın türüne ve ciddiyetine bağlı olarak değişir, bu nedenle bir karar vermeden önce tüm seçenekleri doktorunuzla görüşmeniz önemlidir.Bağ yaralanmaları, sporcuların ve aktif yaşam süren insanların karşılaşabileceği yaygın bir sorundur. Bu tür yaralanmaların tedavisi için doğru yöntemlerin kullanılması, iyileşme sürecini hızlandırabilir ve komplikasyonları önleyebilir.

Ankara çapraz bağ tedavisi için en uygun adreslerden biri olan ZG Holistic olarak sizlere en iyi hizmeti sunmayı hedefler. Eğer siz de bağ yaralanması yaşadıysanız veya spor yaparken yaralanma riskini azaltmak istiyorsanız, hemen iletişim kurunuz.

Bu Yazıyı Paylaş

"Sağlığınız için buradayız."

We are here for your health.



Kullanıcı deneyimini geliştirmek ve web sitesi trafiğini analiz etmek için çerezleri kullanıyoruz. Çerezleri nasıl kullandığımızı ve "Gizlilik Tercihleri"ne tıklayarak bunları nasıl kontrol edebileceğinizi okuyun.